Dracht bij de hond
Op deze pagina wij u antwoord op vragen die vaak leven rond de dracht en de bevalling van de teef. Lees dit goed door en heeft u nog vragen over – aarzel dan niet deze aan ons te stellen via de email of een telefoontje.
Op ongeveer 25 dagen na de (vermoedelijke) dekking kan er een afspraak gemaakt worden zodat de dierenarts kan voelen of uw teef inderdaad drachtig is.
De hond is gemiddeld 63 dagen Het kan enkele dagen langer of korter zijn, dit hangt onder meer af van het aantal pups dat de teef draagt. Een groot nest zal eerder komen.
Vanaf 42 dagen zijn de botjes van de pups zo van kalk voorzien, dat je ze op een röntgenfoto goed kunt zien. Aan de hand van het aantal schedeltjes kan het aantal bepaald worden. Dit doen we niet standaard omdat röntgenstraling ook risico’s met zich mee brengen. Ook kan er een echo gemaakt worden. Tellen is met een echo een stuk lastiger 100% zeker te doen, daar en tegen is een echo weer veel veiliger.
De teef kan meer eetlust krijgen, geef daar echter niet aan toe. Wanneer de teef een goede kwaliteit brok krijgt en in een normale conditie is, heeft ze tijdens de dracht niet meer voeding nodig. Meer voeding (vaak puppybrokjes) is pas nodig tijdens de top van de zoogperiode, twee-drie weken na de geboorte.
Zorg ervoor dat de teef in een normale conditie is en goed gevaccineerd is. Het beste is wanneer de teef enkele weken voor de dekking haar laatste inenting heeft gehad. Maar wanneer de enting jaarlijks goed is bijgehouden is dat ook prima. Wanneer de teef drachtig is dient zijt wee weken vóór en twee weken ná de bevalling ontwormd te worden, aangezien de pups al in de baarmoeder, maar ook via de moedermelk met spoelwormen besmet kunnen worden.
Zorg voor een goede, veilige werpkist en laat de teef daar al ruim voor de bevalling aan wennen.
Zorg voor de zekerheid voor een bus puppymelkpoeder (met flesje) die gebruik kan worden als (een van) de pups niet voldoende kunnen of willen drinken.
De bevalling zelf
Op de dag van bevallen komen er meestal een soort slijmdraden uit de vulva van de teef. Het kan zijn, dat de teef deze al zelf weggelikt heeft, maar als je dit ziet, dan is het vaak een teken dat ze binnen 24 uur gaat bevallen. Gedragssymptomen zijn verschillend: de ene teef wordt onrustig, en wordt aanhankelijk. De ander wilt met rust gelaten worden en trekt zich terug.
De eerste pup moet de gehele geboorteweg nog voorbereiden voor de rest. Het uitdrijven van de eerste pup neemt dus meer tijd in beslag dan de rest van de pups.
Weeën kunt u aan de buitenkant niet zien. Alleen aan het onrustige gedrag van de teef kunt u zien dat ze weeën heeft. Dit kan bij de eerste pup wel 24 uur duren.
Persen met de buik (in poephouding al dan niet liggend) is een teken dat de persweeën zijn begonnen en de echte bevalling gaat beginnen. Deze fase kan bij de eerste pup 1-2 uur duren.
Het vruchtwater kan wat groen/geel van kleur zijn. Dit is geen meconium maar een kleurstof die langs de rand van de moederkoek (placenta) voorkomt. Het is normaal mits de bevalling gewoon vlot door gaat.
Meestal duurt het 15-30 minuten voor de volgende pup zich aandient. Maar het mag 1-2 uur duren. De teef kan dan ook gewoon haar normale dingen gaan doen, bijvoorbeeld eten en drinken en vooral: het drooglikken van het zojuist geboren pups. Kijk hier dus niet raar van op.
Na enige tijd raakt de teef weer ‘in zichzelf gekeerd’ en volgt de volgende geboorte.
Het uitdrijven mag nu niet langer dan 15-25 minuten duren.
Wanneer u een stuitligging ziet (u ziet hakjes en een startje naar buiten komen) pak dan tussen twee vingers de hakjes beet en (zonder al te veel te trekken) voorkom dat de pup tijdens de rust fase van de perswee weer naar binnenschiet. ‘Trek’ zo de pup er rustig maar kordaat uit.
De pup komt eruit in een vlies. Deze likt de moeder van de pup af waarbij ze de navelstreng doorbijt. Doet ze dit niet dan kunt u het vlies kapot maken en eventueel op 3 cm afstand van de buik van de pup met garen de navelstreng afbinden en de placenta (moederkoek) eraf knippen. Vaak wil de teef de nageboorte opeten. Dat is op zich heel natuurlijk gedrag (eiwitbron) maar leidt nogal eens tot diarree. Weghalen is daarom beter.
De eerste dagen na de bevalling heeft de teef ook nog last van wat uitvloeiing. Dit duurt ongeveer een week tot tien dagen. Deze gaat langzaamaan van wat rood naar heldere vloeistof. Mocht dit niet zo zijn: het blijft rood, het stinkt of het ziet er naar u idee afwijkend uit, neem dan contact met ons op!
Na de bevalling
Het is belangrijk dat de pups binnen 12-24 uur bij de moeder drinken. De reden hiervoor is dat de darmen van pups slechts in dat korte tijdsbestek antistoffen kunnen opnemen zodat deze in het bloed komen. Daarna blijven de antistoffen alleen in de darmen aanwezig en geven een lokale weerstand. Deze is voor sommige ziekten niet voldoende – daarom zijn antistoffen in het bloed zo belangrijk.
Mochten zij niet zelf naar de moeder gaan, dan de pups voorzichtig aanleggen aan de tepel van de moeder. Houdt dit goed vol en controleer het resultaat van het drinken door de pups te wegen.
Het is belangrijk om het gewicht van de pups dagelijks te monitoren. Bepaal het uitgangsgewicht op de dag dat ze zijn geboren. Pups mogen (i.t.t. mensen baby’s) nooit afvallen!
Ongeveer tien dagen na de geboorte moet het gewicht ongeveer verdubbeld zijn. Valt een pup af dan is dit een teken dat er iets niet goed gaat en dat het niet genoeg melk binnen krijgt. Dit kan aan de moeder liggen (melkproductie?) maar ook aan de pup. Als de pups niet goed drinken, voer ze dan bij met daar voor geschikte moedermelk vervangende melk. Voer dan vooral de grootste pups bij, zodat de zwaksten zo veel mogelijk moedermelk kunnen drinken.
Vanaf drie tot vier weken kunnen de pups gaan wennen aan vaste voeding en brokjes. Zet een bakje met geweekte brokjes in het hok, zo komen ze er spelenderwijs mee in aanraking.
Pups mogen vanaf zeven tot acht weken bij de moeder weg. Laat de pups in een zo huiselijk mogelijke omgeving opgroeien en laat ze gedurende deze periode goed socialiseren met bv. kinderen, andere honden etc.
Ontwormen moet vanaf twee weken leeftijd. 90% van de pups krijgt nl. al een wormenbesmetting mee via de baarmoeder en de moedermelk. Het ontwormen gebeurd op twee, vier, zes en acht weken. Daarna elke maand tot een leeftijd van zes maanden.
De pups moeten op zes weken hun eerste vaccinatie krijgen (meestal bij u thuis in het nest) en op 9-10 en 12-14 weken volgende dan de andere entingen. Daarna pas weer op éénjarige leeftijd.
Wanneer contact opnemen met de dierenarts?
- Indien de dracht langer duurt dan 68 dagen.
- Als de genoemde termijnen tijdens de bevalling overschreden worden.
- Indien de teef onrustig blijft terwijl u denkt dat er geen pups meer te verwachten zijn.
- Als de pups niet (voldoende) groeien.
- Afwijkende uitvloeiing of uitvloeiing die niet minder wordt, langer dan 1 week aanhoudt, of uitvloeiing die stinkt.
- Ziekteverschijnselen bij teef of pups; denk daarbij vooral aan vieze oogjes, snottebellen en verminderde eetlust.
- Warme/hete melkklieren dit pijnlijk zijn. Vaak wil de teef dan niet dat de pups bij haar drinken.