Buiten openingstijden 030 – 202 70 70
Dierenkliniek Leusden 033 – 494 44 88

Wat kunnen we

Wat kunnen we

  • Lasertherapie
  • Pijnpoli
  • Tandheelkunde
  • Voortplanting
  • Chirurgie
  • Oogheelkunde
  • Orthopedie
  • Beeldvorming
  • Kattengeneeskunde
  • Ieniemienies
  • Interne geneeskunde
  • Tandheelkunde
  • Dermatologie
  • Paraveterinair consult
  • Preventieve zorg
  • De juiste voeding
  • Voeding, kwaliteit en prijs

Lasertherapie

Wij beschikken over een klasse IV High Potency Laser Apparaat.

Een laserapparaat zendt lichtgolven van een bepaalde golflengte uit. Deze lichtgolven zijn in staat weefsel te doordringen een allerlei processen te beïnvloeden.

De laser wordt ingezet voor:

  • Het versnellen van wondgenezing (voorbeeld: open wonden die per secundam moeten genezen).
  • Het versnellen van genezing door ontsteking te moduleren/remmen (voorbeelden: tandheelkunde, huidwonden).
  • Het verminderen van pijn door het remmen van pijn producerende stoffen (voorbeeld: artrose, hernia, spierproblemen, peesproblemen).

Soms behelst dit een eenmalige behandeling (bv. na een operatie van de verse operatiewond) soms ook een langdurige behandeling tot de wond is genezen of de patiënt veel minder pijn heeft.

Pijnpoli

Onze huisdieren worden steeds ouder en daarmee steken ook de ongemakken van de ouderdom de kop op.

Dieren zijn in dit opzicht heel anders dan mensen en verbergen veel pijn. Denk aan gebitspijn, maar vooral ook aan artrose van gewrichten, versleten rug, hernia klachten. Dit speelt zowel bij de honden als bij de katten. Tijdens de pijnpoli nemen wij uitgebreid de tijd om een onderzoeksplan met u te bespreken (mocht dit nog nodig zijn) en/of kiezen we best passende therapie die voor uw dier het beste resultaat geeft.

Denk aan een goede omgang met pijnstilling (incl. maagbescherming), begeleiden in gewichtsreductie (afvallen levert heel veel op!) of adviseren wij u lasertherapie, fysiotherapie of orthomanuele therapie. Daarnaast geven we voorlichting over aanpassingen die u in en om het huis kunt treffen om het voor uw dier zo makkelijk mogelijk te maken.

Ons gezamenlijke doel is: een lang leven van goede kwaliteit.

Nieuwsgierig geworden of dit wat is voor uw dier: maak een afspraak met een van onze dierenartsen!

Tandheelkunde

Doorverwijzen tandheelkunde

U kunt onder andere terecht voor:

- Tandheelkundig consult

- Gebitsreiniging

- Gebitsbehandelingen met aangepaste narcose en extra zorg voor:  senioren, hart patiënten, bullen ( en andere kortsnuitigen).

- Dentale röntgenfoto's

- Extracties: bijv. bij persisterende melkelementen, tandresorptie, parodontitis, FGSC

- Sluiten van oro-nasale fistels a.g.v. parodontitis

Wij maken vooraf al een inschatting wat er moet gebeuren met het gebit van uw dier maar pas na het maken van de röntgenfoto’s weten wij precies wat er nodig is. Wij zullen dan met u overleggen wanneer dit afwijkt van onze eerste inschatting. Van de eerste inschatting krijgt u een duidelijk prijsindicatie. ( hier graag een link inbouwen naar onze tarieven pagina.

Voor ingewikkelde tandheelkundige behandelingen verwijzen wij door naar dierenarts-tandartsen.

Voortplanting

Of u nu fokker bent of gewoon een keer een nestje wilt met uw teef of poes, er komt veel bij kijken. Graag leggen we u vooraf uit waar u aan moet denken en hoe wij u kunnen ondersteunen.

Gaat het met uw teef allemaal niet vanzelf: wij beschikken over een nieuwe en zeer betrouwbare methode om door middel van progesteron bepaling het juiste dek tijdstip vast te stellen. Dit verhoogt de kans van slagen van de dekking. Vooral ook handig wanneer de reu niet om de hoek woont.

Dracht kunnen wij vaststellen door een uitgebreide buikpalpatie, maar ook een echografisch onderzoek is mogelijk.

Is uw poes of teef inderdaad drachtig dan leggen wij u in een apart consult graag uit hoe u de bevalling kunt voorbereiden, waar u op moet letten en wanneer u de dierenarts moet bellen mocht het onverhoopt niet vlotten.

In het uiterste geval kunnen wij een keizersnede uitvoeren. Wij beschikken over twee couveuses om de pups of kittens lekker warm te houden.

Chirurgie

Een chirurgische ingreep is een spannende gebeurtenis voor patiënt en eigenaar.

Zowel voor als na een chirurgische ingreep zullen wij u en uw dier goed begeleiden, of het nu een routinematige ingreep of een meer ingewikkelde ingreep betreft. Vooraf en na de ingreep geven wij u duidelijke uitleg en instructies, die u ook nog eens via de e-mail of per brief ontvangt. De kosten worden vooraf met u besproken, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Om een chirurgische ingreep uit te voeren is een narcose nodig. U kunt hier uitgebreide informatie over vinden onder het kopje ‘Narcose’.

Wij vinden nazorg uitermate belangrijk. Daarom bellen we u de volgende dag om te horen hoe het gaat. Mocht u nog een vraag hebben, dan kunt u die direct stellen. Het (wond)controle consult, meestal tien dagen na de operatie, is kosteloos en wordt uitgevoerd door onze paraveterinairen.

Oogheelkunde

Hond, kat en konijn hebben zo hun eigen oogproblemen.

Wij zijn extra geschoold in het herkennen en behandelen van oogheelkundige problemen en kunnen in onze kliniek diverse oogziekten en afwijkingen herkennen en begeleiden en indien nodig chirurgische ingrepen uitvoeren.

Wij beschikken over goede apparatuur voor het oogheelkundige onderzoek, waaronder een oogboldrukmeter. Ook met oogheelkundige spoedgevallen kunt u bij ons terecht. Voor ingewikkeldere zaken hebben wij een uitstekend netwerk van oogheelkundige specialisten.

Orthopedie

Orthopedische klachten komen vaak voor, vooral bij honden en katten.

Botbreuken na aanrijdingen en kruisbandletsel na spel zijn voorbeelden van acute orthopedische problemen. Maar ook de meer chronische kreupelheden zoals artrose kunnen een ernstig probleem vormen voor uw hond of kat.

Om een orthopedisch probleem goed te kunnen behandelen is het belangrijk (zowel figuurlijk als letterlijk) de vinger op de zere plek te leggen. Dit doen we door een orthopedisch onderzoek. Echter, voor het stellen van een goede diagnose is het vaak nodig om aanvullend onderzoek te doen, zoals het maken van röntgenfoto’s.

Indien een operatie nodig is, dan kan dat meestal bij ons op de kliniek. Mocht er sprake zijn van een specialistischere operatie, dan zullen wij u doorverwijzen naar een orthopedische specialist.

Net als mensen hebben ook honden en katten bij bepaalde aandoeningen veel baat bij een goede revalidatie ondersteund door fysio- of orthomanuele therapie. Indien dit voor uw dier nodig is, kunnen we u doorverwijzen naar een gediplomeerde fysio- of orthomanueel therapeut.

Beeldvorming

Medische beeldvorming wordt (ook in onze kliniek) gebruikt als aanvulling op het klinisch onderzoek. We hebben daarvoor een eigen röntgenkamer die aan alle (veiligheids)eisen voldoet.

Omdat geen enkele beeldvormingstechniek ideaal is om alle structuren in beeld te brengen, kan het noodzakelijk zijn om voor meerdere technieken te kiezen voor het stellen van een goede diagnose.

Wij beschikken over een modern röntgenapparaat. Veel röntgenfoto’s worden gemaakt om lichamelijke problemen op te sporen. Maar u kunt ook bij ons terecht voor het maken van officiële HD- en ED-röntgenfoto’s (nodig voor de fokkerij).

Daarnaast werken we samen met een radiologe die regelmatig bij ons in de kliniek komt om echo’s van bijvoorbeeld de buik of het hart te maken.

Indien er een CT- of MRI-scan nodig is, dan zullen wij u doorverwijzen naar een hiervoor gespecialiseerde kliniek.

Kattengeneeskunde

Katten zijn geen kleine honden. Het heeft even geduurd voor dit besef ook in de diergeneeskunde doordrong.

Onze kliniek is een Cat Friendly Clinic. Daar hangt een hele waslijst aan voorwaarden aan, die zijn opgesteld door onze Britse collega’s en die u hier terug kunt vinden.

Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de indeling van een kliniek. Zo zijn bij ons de honden- en kattenwachtkamers gescheiden is er een aparte spreekkamer voor katten en beschikken we over een aparte kattenopname. Daarnaast wordt er ook kennis van de specifieke geneeskunde van de kat van de dierenartsen en paraveterinairen verwacht, omdat bij katten weer net andere gezondheidsproblemen voor komen dan bij honden. Hiertoe volgen we nascholing op het gebied van de kattengeneeskunde. Tot slot is de manier van omgaan met katten geheel op katten afgestemd. Zo kan het soms behoorlijk stressvol zijn voor uw kat (en voor u) om uw kat in het reismandje te krijgen en de reis naar de kliniek te maken. Wij geven u graag allerlei tips om dit eenvoudiger en minder stressvol maken. Ook is huisbezoek mogelijk als het echt een crime is om uw kat te vervoeren.

Voor meer informatie wat betreft een Cat Friendly Clinic kunt u op de volgende link klikken (Engelse website):  www.icatcare.org. Onder het kopje ‘Advice’ kunt u veel goede en leuke katten informatie vinden.

Ieniemienies

Het is de laatste jaren een trend om steeds kleinere hondenrassen en hun kruisingen aan te schaffen.

Deze kleintjes hebben specifieke zorg en aandacht nodig. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.

Zo zijn er een aantal aandoeningen die vooral bij deze kleine viervoeters voorkomen. Bijvoorbeeld een te laag suikergehalte (hypoglycaemie) als gevolg van stress of ziekte. Het suikergehalte kunnen we op onze kliniek snel meten, waardoor we deze levensbedreigende situatie op tijd kunnen behandelen.

Daarnaast zijn onze opname kooien standaard verwarmd en beschikken we zelfs over een couveuse. Indien nodig kan zuurstof toegediend worden. Dus mocht het nodig zijn dat uw kleine viervoeter op de kliniek moet blijven voor een behandeling, dan is hij of zij bij ons in goede handen.

Interne geneeskunde

De interne geneeskunde is een omvangrijk gebied binnen de diergeneeskunde.

Het houdt zich bezig met ziekten van de inwendige organen zoals het hart, de longen, de nieren, de lever en het zenuwstelsel. Ook hormonale ziekten zoals suikerziekte vallen hieronder.

Naast het klinisch onderzoek zijn er vaak meerdere testen nodig om tot een juiste diagnose te komen. De te nemen vervolgstappen, zoals beeldvorming of bloedonderzoek, zullen uitgebreid met u worden besproken. Zo kan er een optimaal diagnostisch plan gemaakt worden.

Moderne laboratoriumapparatuur stelt ons in staat om voor een belangrijk deel zelf aanvullend onderzoek te doen. Dit is vooral van belang als snelheid gewenst is.

Wij kunnen zelf bloed- en urine analyses en ontlastingsonderzoek uitvoeren. Ook doen we zelf veel cytologisch (cel) onderzoek en kunnen we materiaal op kweek zetten. Om de betrouwbaarheid van de apparatuur te kunnen blijven garanderen worden deze met regelmaat zowel intern als extern gecontroleerd. Gelukkig kunnen we met behulp van een koerier systeem al onze monsters (o.a. bloed, urine, ontlasting) voor aanvullende bepalingen ‘s nachts al in de beste laboratoria laten bezorgen. Zo hebben we vaak de dag erna al uitslag.

Tandheelkunde

Gebitsproblemen zijn nog steeds een enorm onderschat probleem bij honden en katten.

Dit komt onder andere omdat honden, katten, konijnen en cavia’s de pijn aan hun gebit maar zelden laten zien. Daarom besteden wij veel aandacht aan het gezond houden van het gebit van uw dier.

Tandplak is bij honden en katten (en mensen) de oorzaak van tandbederf dat gedurende het gehele leven door gaat. Een goede gebitsverzorging voorkomt veel ellende. Poetsen is net als bij ons, hiervoor de beste manier. Wij geven u graag uitleg hoe u dit het beste aan kunt pakken. Eventueel kunt u dit samen met één van onze paraveterinairen oefenen. Een goede gebitsverzorging voorkomt op lange termijn heftige pijn bij uw dier en eventuele infecties.

Tandsteen bedekt tandplak waardoor u het tandplak niet meer kunt bereiken. Onder het tandsteen woekert de ontsteking door totdat al het steunweefsel van het element weg is. Dit is een pijnlijk proces. Tandsteen moet dus altijd weggehaald worden. Dit kan alleen goed onder narcose. ‘Eventjes wat tandsteen wegkrabben’ heeft diergeneeskundig geen zin, het ziet er alleen wat mooier uit. Daarnaast is het verboden om bij wakkere dieren met instrumenten in de mond te zitten. Het vervelende tandplak en tandsteen zit namelijk net onder het tandvlees en dat is bij een wakker dier niet te verwijderen; daarom is bij dieren altijd een narcose nodig voor gebitsreinigingen.

Als het tandplak en tandsteen al langere tijd aanwezig is, is het steunweefsel van de tand of kies soms al zover aangetast dat een gebitsreiniging niet meer mogelijk is. De tand of kies zal dan moeten worden verwijderd. Ook dit moet uiteraard onder narcose gebeuren en vaak is een röntgenfoto vooraf noodzakelijk.

Als er een stukje van het glazuur is afgebroken, bijvoorbeeld na het bijten op iets hards, wordt de tand of kies hierdoor erg gevoelig. De zenuwkanaaltjes liggen dan open. Ook kan het op den duur ontstekingen veroorzaken.

Afhankelijk van bijvoorbeeld de plek waar het glazuur is afgebroken, kunnen wij de plek sealen. We brengen dan een hard beschermlaagje over de glazuurbeschadiging heen, waardoor er geen pijn en ontstekingsrisico meer is.

Vooraf en na de ingreep geven wij u duidelijke uitleg en instructies, via de e-mail of een brief. Ook de kosten worden vooraf met u besproken zodat u weet waar u aan toe bent. Bij onverwachte zaken wordt er tijdens de ingreep contact met u opgenomen.

Het (wond)controle consult, meestal één week na de operatie, is kosteloos en wordt uitgevoerd door onze paraveterinairen. Voor oa. wortelkanaalbehandelingen verwijzen wij door naar onze vaste specialist Dr. Frans Knaake. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Voorlichting is dan ook wezenlijk, onze paraveterinairen zijn daarin goed getraind.

Dermatologie

Huidziekten – vaak herkenbaar aan jeuk – vormen een heel belangrijk onderdeel van ons werk.

Diverse huidklachten gaan gepaard met oorklachten, waardoor ook oorproblemen onder de dermatologie vallen.

Wij zijn extra geschoold en hebben veel ervaring in het behandelen van dieren met een allergie, chronische oorproblemen of ander huidziekten. Vaak is het een vicieuze cirkel; door deze aandoeningen consequent aan te pakken zijn we vaak in staat deze cirkel te doorbreken. Hiermee krijgen we veel dankbare patiënten (en hun baasjes).

Paraveterinair consult

Goede paraveterinairen zijn tegenwoordig onmisbaar in een dierenartskliniek. Zij nemen veel werk uit handen van de dierenartsen.

Paraveterinairen mogen naast baliewerk ook bepaalde diergeneeskundige handelingen uitvoeren. Dit in tegenstelling tot assistentes, die geen diergeneeskundige handelingen mogen doen. Bij ons werken enkel paraveterinairen.

Zij doen bijvoorbeeld de begeleiding bij afvallen of bij suikerziekte patiënten, wondcontroles en voorlichting geven op gebied van dier- & gebitsverzorging. Ook de pup- & kittenbegeleiding wordt door hen gedaan. Zij hebben hiervoor hun eigen paraveterinaire spreekkamer.

Zoals u zult merken hebben onze paraveterinairen ontzettend veel kennis. Zij helpen u dan ook graag indien u vragen heeft. Indien zij dat nodig vinden kunnen zij met één van onze dierenartsen overleggen. U bent dus altijd welkom met uw vragen rond de gezondheid van uw dier.

Preventieve zorg

Preventieve zorg is belangrijk. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

Om ervoor te zorgen dat uw pup of kitten de beste start krijgt, worden pups en kittens bij ons de eerste zes maanden intensief begeleid. Dit wordt tot de laatst pup- of kittenvaccinatie door uw dierenarts gedaan. Hierna wordt de begeleiding door één van onze paraveterinairen voortgezet. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of de groei en het wisselen van het gebit goed verloopt. Ook kunt u direct eventuele vragen rondom het opvoeden stellen.

Vanaf één jaar leeftijd controleert uw dierenarts jaarlijks de gezondheid en zorgt voor een optimale vaccinatie die past bij de situatie van uw hond of kat.

Preventieve zorg begint al op jonge leeftijd maar gaat het hele leven door!

Oudere dieren krijgen bij ons extra aandacht. Zo kunnen we eventuele ouderdomsziekten vroegtijdig opsporen en behandelen en kan uw senior hond of kat van een goede oude dag genieten.

Indien u voor een Dier en Zorg Plan kiest, is uw hond of kat verzekerd van deze complete preventieve zorg. U krijgt korting op de jaarlijkse vaccinatie, ontworming, ontvlooiing en antitekenmiddelen. Daarnaast ontvangt u tijdig herinneringen en wordt de ontworming, ontvlooiing en antitekenmiddelen voor u klaargezet.

De juiste voeding

Alles wat u over de voeding van uw huisdier moet weten.

In een aantal artikelen nemen we u mee in de wonderlijke wereld van de voeding van uw huisdier. Het resultaat zal zijn dat u in staat zult zijn een goede doordachte keus te maken. 97% van de huisdier eigenaren geeft aan evenveel of méér belang te hechten aan het kopen van gezonde voeding voor hun huisdier dan voor zichzelf en 57% van hen vindt advies en dus hulp daarbij belangrijk. U bent dus niet de enige en wij willen u daar graag bij helpen!

Het valt inderdaad niet mee om het woud aan informatie over voeding een keuze te moeten maken. De informatie komt van de dierenspeciaalzaken, van allerlei fora van rasverenigingen en van de fokker(s) en elke bron lijkt haar eigen gewicht aan '(ervarings)deskundigheid' te hebben. Ga er maar aanstaan. Hoe kom je daar nu uit.

Wij krijgen in onze praktijk vrijwel dagelijks voedingsvragen. Los daarvan zien wij veel problemen die gerelateerd zijn aan voeding. Denk aan overgewicht. Tenslotte wordt voeding - uiteraard - ook ingezet bij bepaalde ziekten. Denk bijvoorbeeld aan een nierdieet of een blaasgruisdieet.

Dierenartsen zijn ervoor opgeleid om onafhankelijk voedingsadvies te kunnen geven. Voeding is dan ook  een essentieel onderdeel van de (preventieve en curatieve) diergeneeskunde. In ons geval geldt ook nog: wij vinden het gewoon leuk om over voeding te kunnen adviseren.

Recent is er een unieke tool (www.feedwise.nl van Dr Esther Hagen – Plantinga) beschikbaar gekomen waarmee wij nu enorm ondersteund worden om onafhankelijk advies te kunnen geven over de kwaliteit van de voeding die een dier per dag krijgt aangeboden, maar ook over de hoeveelheid voer die specifiek voor uw huisdier nodig is. Wij kunnen dit met Feedwise voor elke voeding berekenen. Ook wanneer u zelf het eten voor uw huisdier bereid (in welke vorm dan ook) en aan uw huisdier geeft, zijn wij in staat om het recept door te rekenen en zo te helpen om te komen tot een volledige en gezonde voeding.

Het programma voorziet verder in een begeleidingstraject voor opgroeiende pups maar ook in een traject om te helpen met afvallen.

Bent u hierin geïnteresseerd? Maak eens een afspraak! Neem dan alle informatie mee die u van uw voer kunt vinden. M.n. de analyse op de verpakking m.b.t. ruw eiwit, ruw vet, ruwe as, celstof etc. hebben wij nodig. Mocht u nog meer informatie hebben over bijvoorbeeld de vitamines of andere nutriënten dan ontvangen wij dit ook graag.
TIP 1: maak van deze analyse een foto en deel deze met ons.
TIP 2: informeer eens bij de zaak waar u het voer heeft gekocht. Vaak beschikken zij over nog meer informatie dan op de verpakking staat. Een kopietje/foto/scan van deze informatie is snel gemaakt en des te beter kunnen wij de voeding beoordelen.

Voeding, kwaliteit en prijs

Voeding, kwaliteit en prijs.

Er is een enorm prijsverschil tussen de verschillende merken voeding en inderdaad heeft dit niet altijd met een betere kwaliteit te maken als wel met een betere marketingstrategie. Daarmee is niet alles gezegd. De betere (A) merken garanderen ook echt een betere kwaliteit. Zij doen zelfs (soms al meer dan 100 jaar) zelf hun onderzoeken en de nieuwste inzichten worden verwerkt in hun voedingen. Je betaalt dus echt niet alleen voor het merk en het plaatje. Een extra garantie is hun kostbaar imago als trendsetters en onderzoekers. Ze hebben een naam hoog te houden en deze is kwetsbaar. Je kunt er dus best goed op vertrouwen.

Verkooppunten (zoals een dierenspeciaalzaak maar ook een dierenartspraktijk) zijn vaak echt vertrouwd met één of twee merken. Met de leverancier zijn bijvoorbeeld inkoopafspraken gemaakt. Dergelijke merken krijgen daarom in de verkoop de eerste aandacht. Fabrikanten leveren vaak meer informatie door middel van trainingen en ondersteunend materiaal. Het verkooppunt is goed op de hoogte van juist die merken. Doordat deze merken meer verkocht worden krijgt een verkooppunt ook feedback terug van haar klanten over deze voeding. Zo bouwt men ervaring op over hoe deze voedingen het doen bij hun cliënten en hun huisdieren. Met al deze informatie kan een adviseur dan ook echt goed advies geven.

Een enkele keer kan er een verkeerde afslag genomen worden. Men is zo enthousiast over het eigen merk dat er wordt afgegeven op andere merken. Zonder dat daar echt argumenten aan ten grondslag liggen. Gewoon op gevoel. Dat is ons inziens niet goed. Wees transparant en eerlijk.

Dat een merk goed bevalt betekent overigens nog niet dat een voer ook inhoudelijk echt goed is. Als er tekorten in de voeding voorkomen (zgn. deficiënties) dan komen die soms pas na heel lange tijd tot uiting in gezondheidsproblemen. Dat wil je liever voor zijn. Daarbij komt dat elke levensfase weer andere eisen stelt. Een jong en groeiend dier heeft andere voeding nodig dan een oud geriatrisch dier.

Het is daarom goed om een voeding ook op nutriënten niveau te beoordelen en dit ook te koppelen aan de levensfase van het dier. Dit is vooral heel erg belangrijk als je zelf (een deel van) de maaltijd van je huisdier maakt. Bevat het voldoende vezels? Of koper? Komt uw dier echt aan de minimale eiwitten die het nodig heeft om te groeien? Hoe zit het met de belangrijke verhouding tussen calcium en fosfor? Etc.

Een ingrediënt is bijvoorbeeld kipvlees, of groente. Een nutriënt is bijvoorbeeld Koper, of IJzer.

Dierenartsen zullen dan ook altijd wat dieper af steken en een voeding op dit niveau willen beoordelen. Een goede voeding moet namelijk aan minimale behoeftes voldoen. Deze normen zijn door de voeding wetenschappers vastgesteld. Al deze normen zijn in Feedwise opgenomen en dat maakt het programma dan ook zo waardevol.

Terug naar Wie zijn we