Buiten openingstijden 030 – 202 70 70
Dierenkliniek Leusden 033 – 494 44 88

Voedingscentrum

Voedingscentrum

Voeding en de dierenarts

In de praktijk krijgen wij dagelijks vragen over voeding. Vooral wanneer er een kleine pup of klein kitten is aangeschaft is alles nieuw en komt er veel informatie op u af (vooral via het internet). Wij merken dat er vaak sprake is van verwarring over tegengestelde adviezen. Wat klopt nu wel en wat klopt nu niet aan alle verhalen.

Moet een hond granenvrije brokken krijgen? Is vers vlees niet veel beter omdat dit lijkt op het dieet van de voorvader van de hond, de wolf? Moeten brokken koud geperst zijn of niet? Hoe voorkom ik dat mijn hond te dik wordt of te mager? En dan hebben we het nog niet eens over de dieet voedingen voor dieren die een bepaalde ondersteuning nodig hebben omdat ze ziek zijn (denk aan een nier dieet).

In de opleiding tot dierenarts aan de faculteit voor Diergeneeskunde van de Rijks Universiteit te Utrecht wordt veel aandacht besteed aan voedingsleer. Juist dierenartsen zijn dus de aangewezen personen om u – onafhankelijk – te adviseren over voeding. De scholing over voeding gaat na de opleiding door in de vorm van post academisch onderwijs. Ook onze paraveterinairen hebben in hun opleiding veel geleerd over voeding en verschillende van onze paravets hebben daarna nog het diploma Veterinary Nutrional Adviser gehaald en kunnen u dus alles vertellen over voeding.

Feedwise

Sinds enkele jaren is er bovendien een programma ontwikkeld door Dr. Esther Hagen – Plantinga genaamd Feedwise. Zij is dierenarts en gepromoveerd in de voedingsleer. Zij heeft een onafhankelijk voeding adviesbureau. Maar omdat zij nooit alle vragen uit het hele land kan beantwoorden ontwikkelde ze een prachtig, onafhankelijk programma (dus niet gelinkt aan welke voerfabrikant dan ook) waarin vrijwel alle voedingen die er in Nederland te koop zijn, zijn opgenomen. Voedingen die er niet in staan kunnen door ons worden toegevoegd. Verkrijgbare voedingen kunnen zo altijd nagerekend worden! Daarnaast staan er vele supplementen en ook nutriënten in zodat we ook zelfbereide maaltijden verantwoord kunnen samenstellen of controleren.

U merkt het al: onze kliniek werkt met veel plezier met dit programma. Kortom: voor al uw vragen bent u bij ons aan het juiste adres!

Maak een afspraak op onze voedselspreekuren bij de dierenarts of de paraveterinair.

  • De juiste voeding voor uw hond
  • De juiste voeding voor uw kat
  • Licht verteerbaar dieet bij braken en diarree
  • Overgewicht bij uw hond
  • Pellets vs. geëxtrudeerde brokken
  • Veelgestelde vragen over voeding
  • Vers vlees voeren
  • Voeding voor uw pup

De juiste voeding voor uw hond

Voeding voor uw hond

Er is op internet veel informatie (én desinformatie) te vinden over hondenvoeding. Wij willen u daar graag mee helpen. Wij doen dit aan de hand van een aantal ‘veelgestelde vragen’.

Niet alleen mensen krijgen te maken met voedselallergie of -overgevoeligheid, ook huisdieren kunnen een allergie ontwikkelen tegen een bestanddeel in hun dagelijkse voeding. Meer hierover leest u in het artikel ‘voedselovergevoeligheid, -allergie en eliminatiedieet’.

De juiste voeding voor uw kat

De juiste voeding voor uw kat

Dankzij de goede voedingen die tegenwoordig op de markt zijn worden onze katten veel ouder en blijven zij langer gezond. Bovendien kunnen allerlei diëten bijdragen aan het vertragen of zelfs genezen van aandoeningen. We zijn er zo aan gewend geraakt dat we soms vergeten hoe bijzonder dat eigenlijk is!

Voor de verschillende levensfasen zijn verschillende voedingen geschikt die aangepast zijn aan de verschillende behoeftes per levensfase. Kittenvoeding, voeding voor gecastreerde dieren, light voedingen, haarbal controle, orale care, seniorvoedingen, allemaal dragen ze bij aan een beter kattenleven.

Daarnaast zijn er globaal twee trends te ontdekken: mensen die graag zo natuurlijk mogelijk voeren en zij die vooral een goede kwaliteit brokjes willen ongeacht de samenstelling.

Met natuurlijk wordt vaak bedoelt: ‘het moet zo veel mogelijk op de samenstelling van een prooidier lijken’ en dus zo veel eiwit (lees vlees) bevatten als een prooidier. Hierbij wordt zo min mogelijk koolhydraat (suiker) gewaardeerd. De HPM-lijn van de firma Virbac die wij verkopen past daar heel goed bij.

Toch kunnen katten – die van nature inderdaad vleeseters zijn – heel goed uit de voeten met koolhydraten – zolang ze maar verteerbaar worden gemaakt (ontsloten worden). Ook deze stoffen kunnen zij als brandstof gebruiken. Dit scheelt veel vlees en dus kosten bij het maken van deze voedingen. Het is in die zin ook wat duurzamer dan vleesrijke voeding. Dit is voor diervoeding niet anders dan voor onze eigen voeding. 

U heeft dus alle keus. Mocht u daar hulp bij nodig hebben: onze paraveterinairen zijn opgeleid Veterinair Nutrional Advisers en helpen u graag.

Licht verteerbaar dieet bij braken en diarree

Licht verteerbaar dieet bij braken en diarree

Braken en diarree is vervelend voor zowel uw dier als voor u. Veel eigenaren willen er dan ook zo snel mogelijk vanaf. Wij willen u hierbij helpen met onderstaande adviezen.

Wanneer de diarree nog niet langer bestaat dan 14 dagen, spreken we van acute diarree. Meestal wordt dit veroorzaakt door een virus of uw dier heeft iets verkeerds gegeten. Wanneer uw hond last heeft van braken en diarree dan is het verstandig om het dieet aan te passen. Meer hoeft u meestal niet te doen. De meeste dieren verbeteren binnen 24-48 uur. Is dit niet het geval neem dan contact op met de dierenarts.

Wanneer uw dier (vooral) braakt

  • Geef de eerste dag helemaal geen eten en (vrijwel) geen drinken. Het vasten heeft als doel de maag en de darmen weer tot rust te laten komen. U kunt eventueel de tong wat nat maken of een klein bodempje water aanbieden.
  • Het braken moet binnen 24-48 uur wel stoppen zodat u weer met vast voedsel kunt beginnen. Blijft het dier braken dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Deze zal dan een algemeen onderzoek doen, de uitdroging controleren en een uitgebreid buikonderzoek doen.
  • Wanneer er medicijnen zijn voorgeschreven die het braken moeten verhelpen en uw dier is ook nu niet binnen 24-48 uur gestopt met braken, dan is een controle bezoek noodzakelijk. De dierenarts zal (na een check-up) een aanvullend onderzoek adviseren.

Wanneer er (vooral) sprake is van diarree

Wanneer uw dier niet braakt, maar alleen aan de diarree is en verder geen duidelijke ziekteverschijnselen toont, dan is vasten niet meer op z’n plaats. Het (zieke) maagdarmkanaal heeft juist licht verteerbare en hoogwaardige voedingsstoffen nodig heeft voor het herstel. Vasten zal het herstel nu juist vertragen.

Wat kunt u geven? Begin (indien nodig) met vloeibare voeding en bouw op naar steeds vastere voeding.

  • Begin met orale rehydratie oplossingen. Dit zijn oplosbare zouten die als eerste noodzakelijk zijn voor een herstel en het slechtst door lichaam gemist kunnen worden. Ze voorkomen uitdroging.
  • Het Convalescence Support of de Nutribound flesjes zijn voedingen die voor vrijwel 100% door het maagdarm kanaal wordt opgenomen. Het draagt op deze wijze enorm bij aan het herstel.
  • Geef licht verteerbaar hoogwaardige zachte voeding. Wij adviseren de voedingen van Hills (i/d dieet in verschillende vormen) en Purina Pro Plan. Dit is verkrijgbaar in blik, als worst of als brok die u met water kunt verdunnen tot pap. Het is kant en klaar en geheel aangepast aan wat uw dier nu nodig heeft.
  • U kunt dergelijke voedingen (voor een deel) ook zelf maken. Lijst van voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn:
  • Brinta met water (gebruik GEEN melk) en voeg per halve liter water een theelepeltje zout toe.
  • Gekookte kip, witvisfilet (Tilapia, Pangasius)
  • Gekookte (witte) rijst of (witte) pasta (de laatste bevat ook eiwitten!)
  • Cottage Cheese of andere milde kaassoorten

Het nadeel van het zelf maken van dieetvoeding is dat er essentiële voedingstoffen ontbreken. En dat terwijl darmen die ziek zijn juist optimale voeding nodig hebben. Geef in het begin kleine beetjes en warm het even op in de magnetron of au-bain-marie. U kunt de voeding eventueel vermengen met gekookte rijst en of pasta.

Voedingsschema

  • Dag 1: Eventueel vasten; zie instructies hierboven
  • Dag 2: Geeft veel kleine porties eten verdeeld over de dag b.v. elke 2-3 uur; het moet elke dag een beetje beter gaan
  • Dag 3: Maak de porties geleidelijk wat groter en geef ze minder vaak.
  • Dag 4: Als het goed gaat kunt u nu beginnen met mengen. Het eigen voer mengt u in een kleine verhouding met het dieet. Doe steeds meer van het eigen voer door het dieet en schakel zo langzaam over. Na een week moet uw dier het eigen eten weer kunnen verdragen.

Wanneer moet u weer met ons contact opnemen?

Uw dier mag zich niet slomer of zieker gaan gedragen. Eigenlijk moet het elke dag een beetje beter gaan. Het braken moet zeker binnen 24-48 uur gestopt zijn. De diarree kan wat langer aanhouden soms wel een kleine weken weken. Dit is geen probleem mits het herstel - langzaam maar zeker - doorzet.

Overgewicht bij uw hond

Help, mijn hond is echt te zwaar!

Niet alleen mensen vinden afvallen een pittige klus, ook voor onze huisdieren is dit lastig. Het heeft alles te maken met:

  1. Kennis – wat geef ik nu eigenlijk precies op een dag.
  2. Beweging – hoeveel beweegt mijn dier nu echt, schrijf het eens op.
  3. Patronen – wat zijn mijn gewoontes, hoe en wanneer krijgt mijn dier iets extra’s en wat geef ik dan eigenlijk.
  4. Een stok achter de deur. Veranderingen hebben tijd nodig. Het helpt enorm als je aan de hand genomen wordt door bijvoorbeeld vaste weegmomenten en goede adviezen om bij te sturen.
  5. Volhouden. Elkaar stimuleren en helpen. Voor je het weet heb je een nieuwe gewoonte gevonden die wel werkt!

Het programma Feedwise kan een snelle berekening maken als alle informatie is verzameld. Soms is deze stap al zo ontdekkend dat een oplossing voor de hand ligt en eenvoudig is. Vaker moet de hoeveelheid voeding naar beneden worden bijgesteld of het bewegingspatroon verbeterd worden. Een echt dieet om te helpen met afvallen kan ook erg helpen. Deze voedingen bevatten meer vezels (het vullend effect verminderd honger gevoel) of stoffen die inwerken op het ervaren van verzadiging. Welke route voor uw dier het beste past komt voort uit de berekening en de opvolgende weegmomenten. Daarbij geldt: doe wat werkt en stop met wat niet werkt!

De beloning is groot. Niet alleen ziet u zelf dat uw dier fitter wordt en gelukkiger is. Soms verdwijnen bepaalde gezondheidsproblemen zoals kreupelheden en slecht uithoudingsvermogen als sneeuw voor de zon.

Al met al neemt de levensverwachting en de levenskwaliteit toe!

LET OP: er worden ook serieuze gezondheidsproblemen als oorzaak voor overgewicht gezien. Het is daarom zo belangrijk dat juist wij als dierenartsen dit project met u op starten. Het verdere traject wordt vervolgens begeleid door onze voedingsconsulente (dierenarts-assistente).

Pellets vs. geëxtrudeerde brokken

Zijn pellets beter dan geëxtrudeerde brokken, of…juist niet?

Bereidingswijze van geperste brokken

Om deze brokken te maken worden alle ingrediënten door elkaar gemengd en vervolgens wordt dit mengsel op ongeveer 70 à 80 graden C verhit en door een mal geperst.

Tijdens het persen van een brok wordt er tijdens de productie stoom aan het product toegevoegd voor een betere menging van de ingrediënten. Dit mengsel wordt gekneed en door de matrijs gedrukt, waardoor er een brokje ontstaat. Een koudgeperste brok wordt geperst zonder dat er stoom wordt toegevoegd aan het productieproces. In de plaats van stoom wordt er alleen water toegevoegd, om een goede menging te verkrijgen. Doordat er geen stoom aan het productieproces wordt toegevoegd ontstaat er meer wrijving en druk voor en in de matrijs. Het meel wordt onder grote weerstand door de matrijs geperst, waardoor er een brokje ontstaat. Onterecht denkt men dat koud persen plaats vindt bij een lagere temperatuur dan persen met stoom. Door de drukopbouw en wrijving in de matrijs (vormplaat) loopt ook de temperatuur bij het koud persen op, waardoor de uiteindelijke temperatuur van de brok een gelijkwaardige (en soms zelfs hogere) temperatuurbehandeling krijgt als persen met stoom. ‘Koud’ is dus een relatief begrip…

Bereidingswijze van geëxtrudeerde brokken

Het 'Extrusieproces': dit is een maal- en mengproces (met meerdere vijzels) onder hoge temperatuur en hoge druk. Hierdoor komen de meeste voedingsstoffen uit de gebruikte ingrediënten ter beschikking en krijgt men voer met een hoge verteerbaarheid.

Eerst worden de droge grondstoffen met elkaar gemengd en klein gesneden in de juiste verhouding. Droge grondstoffen zijn vlees, koolhydraten, vitamines en mineralen. Hierna wordt water erbij gedaan. Dit wordt allemaal door elkaar gemengd en dan gaat dit ‘deeg’ in de extruder. Dat is een buis die heet wordt. De temperatuur verschilt per fabrikant, maar ligt tussen de 90 en 140 graden C. Aan het einde van de extruder zit een soort schroef waar het mengsel doorheen wordt gedrukt. Vlak voordat het mengsel door de schroef wordt geperst worden de vetten erbij gedaan. De extruder hakt het mengsel in kleine brokjes. Door de hitte zette de brokjes iets uit. De brokjes gaan vervolgens de droger in waar ze krokant worden afgebakken. Als laatste krijgen de brokjes een smaakvolle coating, een laagje aan de buitenkant. In deze coating worden nog allerlei extra nutriënten toegevoegd. Hiermee wordt het vervolmaken van de brok extra flexibel.

De verwerking van de ingrediënten

Bij het persen zijn de mogelijkheid van selectie van ingrediënten beperkter en het proces minder flexibel. Een extruder kan een veel hogere temperatuur bereiken en daardoor kan er meer vet en vocht worden toegevoegd dan bij het pelleting proces. Omdat de kook tijd van een pelleter veel korter is, is er meer kans op de groei van microben en het produceren van een niet 100% steriel product. Tenslotte is de verteerbaarheid van een ge-extrudeerde brok over het algemeen eerder groter dan die van pellets. Pellets maken is wel veel goedkoper.

Omdat de ingrediënten bij geperste hondenbrokken niet boven de 80 graden C worden verhit, kunnen er dus geen verse of rauwe ingrediënten worden gebruikt maar alleen meel. Dit geldt zowel voor het vlees als de andere ingrediënten (zoals groente en fruit). Er kan dus geen rauw of vers vlees worden gebruikt maar alleen vleesmeel.

De reden hiervan is best logisch: rauw vlees bevat parasieten en bacteriën zoals toxoplasma, neospora, E. coli, salmonella. Als je dit verse of rauwe vlees alleen maar verhit tot 70 à 80 graden C, worden deze bacteriën en parasieten niet gedood. Dat zou dus gevaarlijk zijn voor mens en dier als dit rauw vlees verwerkt zou worden in geperste brokken. Daarom mag alleen vleesmeel worden gebruikt.

Op internet lees je verhalen dat geperste brokken gezonder zouden zijn omdat deze maar worden verhit tot 70 à 80 graden C, waardoor voedingsstoffen niet verloren zouden gaan door verhitting. Maar mensen vergeten daarbij dat vleesmeel zelf al heel hoog verhit is geweest om alle bacteriën en parasieten te doden.

Vleesmeel wordt namelijk gemaakt door vlees (en soms botten en bijproducten) op hoge temperaturen te verhitten en te laten drogen, waarbij de vetten en het vocht wordt verwijderd (bron FEDIAF). Dit proces noemen ze renderen.

De bewering dat geperste brokken gezonder zouden zijn omdat de brokken op minder hoge temperatuur wordt verhit, is dus een fabel, aldus Esther Hagen-Plantinga, dierenarts, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN) en in het bezit van een doctoraat op het gebied van diervoeding.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kwaliteit van het eiwit bij het renderen er niet op vooruit gaat, eerder achteruit.

Dit wil overigens niet zeggen dat vleesmeel in hondenvoer minder gezond zou zijn; alles hangt af van de bereidingswijze van de betreffende producent. Als het gaat om kwalitatief goed vleesmeel dat op de juiste wijze wordt bewaard, kan vleesmeel gezond zijn.

Maar de stelling dat geperste brokken beter zouden zijn omdat de brokken minder hoog verhit worden, is in haar algemeenheid onwaar omdat vleesmeel wordt gebruikt in geperste brokken, welk vleesmeel gemaakt is door vlees en andere ingrediënten op hoge temperatuur te verhitten.

Kortom: bij geperste brokken wordt het vlees sowieso twee keer verhit, terwijl bij kwalitatief goede geëxtrudeerde brokken rauw vlees verwerkt kan worden, dat slechts één keer wordt verhit. Dit komt ook de smakelijkheid vaak ten goede.

De hoeveelheid koolhydraten

De voorstanders van geëxtrudeerde honden brokken zeggen dat er relatief veel koolhydraten in de geperste brok moeten zitten, omdat eiwitten (vlees) nu eenmaal niet kleven. Om het mengsel kleverig genoeg te laten zijn moeten er veel koolhydraten worden toegevoegd. Het vleespercentage is dus meestal laag.

Dit argument geldt met name voor brokken die met oudere machines worden gemaakt. Bij de nieuwste persmachines kan prima worden volstaan met minder koolhydraten.

De vertering

De voorstanders van geperste brokken stellen zich op het standpunt dat de vertering beter is, omdat de brokken uiteen vallen in de maag van de hond. Dit argument is echter niet steekhoudend. Of de brok nu uiteen valt of niet, heeft niets te maken met het feit of voedingsstoffen al dan niet sneller in de darm worden opgenomen. Aldus ook weer Esther Hagen - Plantinga. De vraag of voedingsstoffen goed worden opgenomen, heeft te maken met de kwaliteit van de ingrediënten die in de hondenbrokjes zijn gebruikt. Niet met de vraag of het een geperste of geëxtrudeerde brok is.

Zo gaat het verhaal ook rond dat je beter geperste brokken kan geven om het risico op een maagtorsie te voorkomen. Het zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn... alleen deze stelling is helemaal nergens op gebaseerd. Een gepelleteerde brok zal eerder meer water opnemen dan een geëxtrudeerde brok.

Veelgestelde vragen over voeding

Veelgestelde vragen over voeding

Moet ik een pup altijd pup-voeding geven?

Ja. De snelle groei vergt een andere samenstelling van de voeding. Dit geldt ook voor de junioren voedingen.

Is er echt zo’n groot verschil tussen gewone voeding en dat voor grote rassen?

Meestal wel. Bij snelgroeiende grote rassen komt de verhouding tussen de calcium en fosfaat erg nauw. Maar als een fabrikant deze nauwe grenzen maar in acht neemt kan deze voeding geschikt zijn voor grote rassen ook al staat dit niet op de zak. Dit vergt echter goede kennis van de betreffende voeding.

Wanneer moet ik starten met senioren voeding?

Dat kan al vanaf een jaar oud maar is meestal wat duurdere voeding. Daarom wachten de meeste mensen tot een leeftijd van vijf jaar (grote rassen) of zeven jaar (kleine rassen). Deze voeding is beter afgestemd op het ouder wordende hondenlichaam.

Is duurdere voeding altijd beter of betaal ik alleen voor het merk?

Ja, in het algemeen wel. Er is een aantal grote voedingsfabrikanten dat zelf onderzoek doet en alle nieuwe inzichten verwerkt in hun voedingen. U betaalt dan voor de beste voeding en niet alleen voor een label. Deze voedingen kunnen ook nagemaakt worden tegen lagere kosten. Welke keus u maakt ligt dus aan wat u weet over de fabrikant en het vertrouwen in hun recepten. Dat is voor een consument lastig te beoordelen. Onze paraveterinairen kunnen het beste advies op maat opstellen en op papier of digitaal aan u meegeven.

Hoe zit dat met verse rauwe (diepvries) voedingen, zijn die beter?

Nee. Deze voedingen kunnen net zo volledig zijn als brokken maar er kleven ook een aantal bezwaren aan. Er is uit onderzoek gebleken dat niet elke merk even volledig is als wel zou moeten. In verse voedingen kan zelfs een verkeerde balans (vooral een te hoog eiwitgehalte) tussen verschillende nutriënten gevonden worden. Zelf maken is nog veel moeilijker. Tenslotte is er een (groot) hygiëne risico. Er kleven bovendien geen bezwaren aan het geven van brokken persé. Ons advies is dan ook: ga voor safe en voer brokken van goede kwaliteit.

Moet een voer niet zonder granen zijn?

Vaak wordt bedoeld dat er geen tarwegluten in de voeding mogen zitten i.v.m. de kans op allergie met ernstige darmproblemen (coeliakie) als gevolg. De betere merken bevatten echter geen tarwegluten meer. Los daarvan is coeliakie een erg zeldzame ziekte. Andere koolhydraat bronnen (zoals rijst, mais of aardappel) kan een hond gewoon verteren en gebruiken als brandstof. Dit scheelt eiwit (en dus vlees en kosten) als bron voor de verbranding. Honden zijn door hun domesticatie beter in staat dit te verteren dan hun voorouder de wolf.

Mag een dier zelf bepalen wat het eet?

Nee. Dieren hebben – zeker als ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn – de neiging te veel te eten. U moet dus goed elke dag de portie voeding afwegen en afstemmen op de behoefte al naar gelang de hoeveelheid beweging die het heeft. Verdeel deze hoeveelheid over drie keer daags. Dat voorkomt dat u overdag uw hond laat snacken. Geef de voeding steeds nadat u zelf hebt gegeten (roedelleiders eerst!).

Kan ik zelf met het etiket op de zak voedingen vergelijken?

Dat kan wel, maar dat vergt wel een rekenkundige tussenstap. Gehaltes in voeding kan je alleen maar met elkaar vergelijken als je ze eerst omrekent per energie-eenheid in kilo Joules of calorie. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar het percentage eiwit van merk A vergelijken met merk B.

Wat zijn dieetvoedingen precies?

Dieetvoedingen zijn aangepaste voeding die precies passen bij de aandoening die uw hond heeft. Hier zit veel onderzoek achter en is altijd verstandig om in te zetten als de dierenarts een diagnose heeft gesteld waarbij een dieet kan helpen.

Vers vlees voeren

Vers vlees – dat eet een wolf in de natuur toch ook? Natuurlijk, dus het beste?

Er is een trend om onze huisdieren (hond en kat) meer vlees te eten te geven. Of in de vorm van een hoog vlees gehalte in de brokjes en blikvoeding of zelfs in de vorm van vers vlees. Dat laatste liefst rauw (BARF = Bones And Raw Food) om de natuur zo dicht mogelijk te benaderen.

De claim 'natuurlijk' is nu de meest gebruikte marketing claim in de voedingsindustrie, naast de claim 'granenvrij'. De consument verlangt dit en dus wordt dit uitgebreid ingezet. Verpakkingen en naamgeving spelen daar op in. Schitterende landschappen, verse groentes en prachtig vlees sieren de verpakking van merken als Taste of the Wild, Riverwood en Wildlife. Vaak is de vleesbron ook nog eens exotisch variërend van hert tot wild zwijn.

Natuurlijk

Deze claim gaat uit van een aantal aannames. Bijvoorbeeld dat wolf en hond voor wat betreft bouw en functie nog steeds hetzelfde zijn. Dit is inmiddels al lang niet meer het geval. Door de domesticatie (proces van tam worden) is de hond genetisch veranderd en is onder meer het darmstelsel niet meer te vergelijken met dat van de wolf.

Een andere aanname is dat het leven in de natuur gezonder is. Er zijn een aantal aspecten die we bij wolven zien en niet bij onze huisdieren die inderdaad gezonder zijn. Wolven bewegen heel veel en er bestaat geen overgewicht. Daar en tegen is de natuur hard en heerst er het principe van ‘survival of the fittest’. Dieren die niet meer fit zijn worden aan zichzelf overgeleverd en leven niet lang meer. Het aanbod van voeding bepaalt ook de gezondheid van de wolf. Hij heeft maar te eten wat beschikbaar is.

Onze huishond wordt veel ouder dan de wolf in diens woongebied. Dat betekent dat er ook hogere eisen aan de voeding gesteld moeten worden. Ook bij wolven spelen gebitsproblemen (vooral trauma en breuk) bij de huishond speelt vooral tandsteen en parodontitis. In de preventie hiervan speelt goede voeding ook een belangrijke rol (naast goed gebitsverzorging).

Natuurlijk als claim, wekt veel verwachtingen die niet altijd reëel zijn. Wel is het prima wanneer het slaat op de herkomst van de ingrediënten of instaat voor kwaliteit of duurzaam geproduceerd vlees. Ook kunnen bepaalde voedingen eiwitten bevatten die wij associëren met natuur – zoals wildzwijn of hert. Dit betekent feitelijk niets anders dan dat er gebruik gemaakt is van een bijzondere vlees (eiwit)bron. Het zegt op zich nog niks over de herkomst of de kwaliteit ervan.

Granenvrij

Een heel klein percentage van mens en dier heeft een voedselovergevoeligheid t.o.v. (tarwe)gluten. Dit kan leiden tot ernstige klachten (zoals de ziekte coeliakie). Erg genoeg maar dit is wel zeldzaam. Wanneer er darmproblemen ontstaan gaat de dierenarts dit uitzoeken middels een testdieet en kan de ziekte worden behandeld. Het is een beetje overkill om dit te laten gelden voor alle honden of katten. Het is net als of je alle mensen afraad om tarwebrood te eten omdat een kleine groep er ziek van kan worden.

Granen bevatten koolhydraten (zetmeel, suikers).

Ook de mens kan geen granen verteren, tenzij deze gemalen worden en vervolgens worden verwerkt tot bijvoorbeeld brood. Dit geldt ook voor de hond. Wanneer koolhydraten worden vrijgemaakt uit graan is dit een prima energiebron. Feitelijk zijn er dus twee keuzes: je kunt energie halen uit eiwit of uit koolhydraten.
In de mensenwereld is er de trend naar duurzamere voeding en dus naar minder gebruik maken van eiwitten (vlees) en meer gebruik maken van plantaardige bronnen. Het is in dat opzicht bijzonder dat de trend in de dierenwereld omgekeerd lijkt te zijn. Echter, ook dieren kunnen hun energie prima halen uit (beschikbaar gemaakte) koolhydraten.

Er zit een misverstand achter. De gedachte is dat het darmstelsel van wolven (en dus dat van de hond) niet geschikt is voor het verteren van koolhydraten. Hier zien we een belangrijke verandering door de domesticatie: het darmkanaal van de hond is (nog) beter in staat om koolhydraten te verteren. Bovendien worden koolhydraten in de voeding voor de hond bewerkt en dus verteerbaar gemaakt. Dergelijke bewerkte koolhydraten vindt een wolf in de natuur niet, of het moet een weggegooid pakje brood op de Veluwe zijn…

Bezwaren tegen vers (rauw) vlees

Wanneer we dan inzoomen op het geven van vers vlees dan zijn er twee mogelijkheden.

Ten eerste -  de kantenklare diepvriesmaaltijden die de consument als ‘ complete’ voeding in de winkel koopt.

Hiervoor gelden twee bezwaren.

  1. Deze voedingen zijn helaas in 80% van de gevallen niet (moeilijk woord): nutritioneel adequaat. Dat wil in gewoon Hollands zeggen: er ontbreken bepaalde nutriënten of er zit van sommige nutriënten teveel in de voeding die schadelijk kunnen zijn. Oplossing: koop een merk dat echt compleet is, of laat dit narekenen. Voorbeeld van een goed merk is Raw Veterinary Diets
  2. Het betreft rauw vlees. Vlees afkomstig uit de slachterijen is gecontamineerd met allerlei bacteriën en parasieten. Daarom is het altijd het advies vlees te verhitten voor je het zelf eet. Het bevat bijvoorbeeld Campylobacter en Salmonella waar je een voedselvergiftiging van kunt oplopen. Als een dier er zelf niet ziek van wordt kan hij deze bacteriën wel via zijn ontlasting verspreiden in zijn omgeving. Niet fijn voor mensen in het huis die een mindere weerstand hebben. Denk aan baby’s, oude mensen, zwangere vrouwen, en mensen met een slecht werkend immuunsysteem (bv. door een chemo of ziekte). Oplossingen: geef geen rauw vlees maar verhit het. Of: maak gebruik van een bijzondere en unieke rauw vlees lijn: Raw Veterinary Diets. Deze lijn heeft de rollen met vers vlees onder hoge druk gebracht (High Pressure Processing) en daarmee het product steriel gemaakt terwijl het tegelijkertijd vers is gebleven.
  3. Het invriezen van vleesmaaltijden doodt wel de parasieten (zoals wormen).

Ten tweede – het zelf bereiden van verse vlees voedingen.

Ook nu geldt het bezwaar van de voedsel hygiëne zie boven onder punt b. Ook speelt het bezwaar van de nutritionele adequaatheid van deze voedingen. Er circuleren allerlei recepten op het internet maar het niet compleet zijn van deze voeding ligt op de loer. Het is best lastig om dit goed te doen. Oplossing: stel het niet meer zelf samen maar maak gebruik van een goede kant en klare diepvriesmaaltijd – zoals Raw Veterinary Diets. Of: laat je recept (bij ons) narekenen en eventueel aanpassen tot een complete voeding. Dan geldt echter nog steeds: verhit het, houdt het hygiënisch!

Voeding voor uw pup

U heeft een pup gekocht. Welk voer moet u kiezen?

Een goede voeding is van belang voor een gezonde groei van je pup. Maar wat bepaalt nou of een voeding geschikt is voor pups? Kijkend naar de voeding, spelen de volgende zaken een belangrijke rol: de hoeveelheid energie, eiwit, calcium, fosfor, en vitamine D.

Energie

Puppy’s hebben voldoende energie nodig om goed te kunnen groeien. Hierbij geldt dat hoe hoger de energie- en dus voedingsinname tijdens de groei, hoe sneller de pup groeit. Onderzoek heeft laten zien dat hoe sneller de groei, hoe groter de kans op botproblemen en zwaarlijvigheid later in het leven. Vandaar dat het van belang is dat de groei van uw puppy niet te snel plaatsvindt. Daarnaast kan te snelle groei ook leiden tot groeipijn bij puppy’s. Iets wat natuurlijk te allen tijde voorkomen moet worden.

Eiwit

Eiwit is de belangrijkste bouwstof voor het lichaam, en tijdens de groei dus van groot belang. Een goede kwaliteit eiwit is nodig om de groei te ondersteunen. Een tekort aan eiwit kan de groei afremmen of leiden tot vervetting. Het is dus van belang dat uw puppy tijdens zijn/haar groei voldoende eiwit binnen krijgt om een gezonde groei te ondersteunen.

Calcium en fosfor

Tijdens de groei heeft uw pup ook voldoende calcium nodig voor de groei van botten en gewrichten. Hierbij is ook van belang dat de hoeveelheid calcium en fosfor goed in balans is in de voeding. Te veel of te weinig calcium kan leiden tot problemen met de ontwikkeling van de botten en gewrichten. Dit kan later in het leven zelfs leiden tot ontstaan van kreupelheid en pijnlijkheid. Het is dus van belang goed te kijken naar de hoeveelheid calcium en fosfor in de voeding van uw pup, zodat een gezonde aanleg van botten en gewrichten optimaal kan plaatsvinden.

Vitamine D

Een goede voeding voor puppy’s dient voldoende vitamine D te bevatten om een goede opname aan calcium in de darm mogelijk te maken. Daarnaast speelt dit vitamine een belangrijke rol bij de botgroei. Een tekort aan vitamine D in de voeding kan leiden tot verschijnselen van Engelse ziekte (ook wel rachitis genoemd), waarbij de botten broos worden en er specifieke verdikkingen in de botten van de ledematen en ribben kunnen optreden.

Om de groei van uw puppy zo goed mogelijk te begeleiden bieden wij op onze praktijk een puppy consultatietraject aan. Tijdens dit traject geven wij u en uw puppy de juiste ondersteuning om een zo gezond mogelijk opgroeien van uw puppy mogelijk te maken. Het puppy consultatietraject omvat een achttal weegmomenten gedurende de groeifase van uw puppy. Door uw puppy regelmatig te laten wegen op de praktijk, en het gewicht in een groeicurve bij te houden, kan snel opgemerkt worden of uw puppy voldoende, te snel of te langzaam groeit. Dit doen wij op onze praktijk dus met het voedingsprogramma FeedWise. Voor u betekent dit dat wij tijdens uw consultatiebezoek aan onze praktijk nog meer maatwerk kunnen leveren betreffende voedingsadvies voor uw pup. Elke weging kijken we hoeveel voeding uw puppy nodig heeft om de gewenste groeisnelheid te behouden, en doen we aanpassingen wanneer we zien dat de groei te snel of te langzaam verloopt. Ook kunnen wij met FeedWise monitoren of de voeding die u geeft alle benodigde voedingsstoffen bevat die uw puppy dagelijks nodig heeft in de juiste verhoudingen. U krijgt per afspraak een uitdraai mee met daarop het aan de huidige leeftijd en gewicht aangepaste voedingsadvies, de groeicurve van uw pup en de verwachte groeisnelheid voor de komende periode.

Wat zijn de voordelen voor het starten van een puppy consultatietraject?

  • De zekerheid dat de voeding die u geeft alle benodigde energie en voedingsstoffen bevat in de juiste hoeveelheden.
  • Het verminderen van de kans op gewrichtsproblemen en zwaarlijvigheid later in het leven van uw puppy.
  • Besparen op voerkosten omdat u precies voert wat nodig is en niet meer dan dat.