Home Tandenwisseling bij de hond

 

| Afdrukken |

Leeftijdschatting
De volgorde waarin de melktanden doorbreken en de leeftijd waarop deze vervangen worden door permanente elementen is soortspecifiek. Er is individuele variatie en verschil naar ras en grootte van het ras. Grotere rassen hebben meestal een iets vroeger wisseltijdstip dan kleinere rassen.

Tijdstip van doorbraak en wisselen

  Doorbraak melkgebit (in week ...) Aantal melkelementen Wisselperiode of doorbraak (in maand ...) Aantal permanente elementen
voortanden 3 - 4 3 3 - 5 3
hoektanden 3 - 5 1 5 - 6 1
voorkiezen 4 - 14 3 4 - 6 4
grote kiezen n.v.t. geen 4 - 6 2 - 3

Wisselen
In de kaak, onder het melkgebit, groeien de permanente elementen. Door de groei in de kroon van het permanente element lost de wortel van het melkelement steeds verderop. Uiteindelijk hangt het melkelement alleen nog maar aan het tandvlees en valt eruit. Een normaal wisselend element heeft dus uiteindelijk geen wortel meer.

Bijten en diarree
Tijdens het wisselen hebben honden veel de neiging om meer te bijten dan normaal. Let tijdens die periode erop dat u uw hond niet aanleert dat het normaal is om u te bijten! Blijf duidelijk uw grenzen aangeven. Ook zien we vaak dat honden meer speekselen dan normaal en soms ook wat diarree hebben. Dit is allemaal nog normaal, maar soms verloopt het anders.

Vuistregel
gebitAls u aan het einde van de hierboven in de tabel beschreven wisselperioden nog ‘dubbele tanden’ (de melktand + de permanente tand van het zelfde element) in de bek ziet staan, doet u er verstandig aan de dierenarts te laten beoordelen of er ingegrepen moet worden, zoals bijvoorbeeld in nevenstaande afbeelding: bij a heeft de hond een dubbele snijtand en bij b een dubbele hoektand.

Persisterende elementen
Teveel gebitselementen in een te kleine ruimte veroorzaakt standsafwijkingen van de elementen. Ook kunnen er haren en voedselresten tussen de elementen blijven zitten. Dit veroorzaakt vervolgens een tandvleesontsteking. Deze ontsteking en de eventuele standsafwijkingen kunnen beschadigingen veroorzaken en pijnlijk zijn. Dit kan van invloed zijn op het eetgedrag van uw hond.

Hoektanden
Vooral de melkhoektanden blijven nogal eens persisteren. Ook hiervoor geldt dat ze de stand van de permanente hoektanden kunnen beïnvloeden. Wanneer er te laat wordt ingegrepen kunnen deze het verhemelte beschadigen en (in extreme gevallen) zelfs tot in de neus doorgroeien. Als u dus op 6 maanden leeftijd nog melkhoektanden naast de permanente hoektanden in de bek ziet staan doet u er verstandig aan om er naar te laten kijken.

Dierenkliniek Leusden (033) 494 44 88

 

Spoed

Voor spoed is altijd een dierenarts bereikbaar. Bel (50ct/min):

 0900-5009009

Lees meer 

Sterkliniek

 

We zijn nu een gecertificeerde praktijk.

Lees meer

CCI-brochures

Goed leesbare brochures over allerlei onderwerpen.

Lees meer

 

Ziektekosten

Wij raden elke eigenaar een ziektekostenverzekering voor dieren aan. Er zijn 2 zeer goede opties.

Lees meer

Hulphond.nl

logo hulphondStichting Hulphond leidt honden op voor mensen met een motorische of auditieve beperking of epilepsie. Dierenkliniek Leusden steunt deze stichting door de fooienpot voor dit doel te reserveren. In 2010 bracht deze pot € 237,15  euro op! In voorgaande jaren hebben we met uw bijdrage de volgende bedragen kunnen doneren:  In 2009: € 204,59, in 2008: € 323,32 en in 2007:  € 173,15 !

Lees meer..